OMTANKE

Framtiden är här, vi hjälps åt att skapa en omtanksam värld för kommande generationer

Biologiskt nedbrytbar plast meningsfullt?

Biologiskt nedbrytbar plast meningsfullt och värt att använda dem?

Ett av de miljövänliga alternativen till plast är biologiskt nedbrytbar plast. För många människor är de mystiska plaster, men i den här artikeln får du reda på vad de är, hur länge de sönderfaller och om de helt kan ersätta traditionell plast i ditt företag.

Biologiskt nedbrytbara plaster är sådana som bryts ned, dvs istället för att vara hållbara i hundratals år, bryts de ner av svampar, bakterier, luft, vatten, ljus eller en specifik kombination av dessa faktorer. Deras roll är att minska mängden avfall i miljön, samt att minska förbrukningen av icke-förnybara naturresurser. Och även om denna roll verkar tydlig, och för många företag innebär det gröna tillvägagångssättet mer försäljning, har det varit en del kontroverser kring biologiskt nedbrytbara förpackningar.

I den här artikeln kommer du att lära dig:

vad är biologiskt nedbrytbar plast?

vilka typer av biologiskt nedbrytbar plast finns det?

vilka är fördelarna med att använda biologiskt nedbrytbar plast?

vad finns det för alternativ till biologiskt nedbrytbar plast?

Vad är biologiskt nedbrytbar plast och vilka är deras typer?

Biologisk nedbrytbarhet är en process som inte är helt förstådd för vissa, och biologiskt nedbrytbar plast låter som ett motsägelsefullt begrepp. Men det är tack vare biologisk nedbrytning som plastföremål och förpackningar kan omvandlas till vatten, koldioxid eller biomassa.

Formsprutning av bioplaster / biomaterial , Pathease formsprutad i Biodolomer hos JIJ-Plast AB
Formsprutning av bioplast / biomaterial , Pathease formsprutad i Biodolomer (infärgad i grönt) hos JIJ-Plast AB

Aldrig tidigare har företag så akut behövt alternativ till traditionell plast. Detta har att göra med både uttömmande oljereserver och omtanke om miljön. Arbetet med att utveckla plaster som har liknande egenskaper som traditionell plast, men som inte förorenar planeten på hundratals år, började på 1960-talet. Därför är dessa plaster inte årets upptäckt, utan ett material som forskare har utvecklat i årtionden. Klassificeringen av biologiskt nedbrytbar plast inkluderar:

Oxy-biologiskt nedbrytbar plast -  består av traditionell plast och tillsats av ämnen som påskyndar nedbrytningen. De sönderdelas under påverkan av ljus och syre.

Fotobionedbrytbar plast - reagerar på ultravioletta strålar.

Hydrobionedbrytbar plast - helt sammansatt av växtämnen (t.ex. stärkelse). De sönderdelas genom hydrolysprocessen.

Bioplaster av biologiskt ursprung -  de består helt eller delvis av polymerer av biologiskt ursprung. Alla är inte biologiskt nedbrytbara.

Syntetisk bioplast -  de kommer från syntetiska polymerer, t ex framställda med användning av råolja.

Om du funderar på produkter gjorda av biologiskt nedbrytbar plast kommer du, precis som med klassisk plast, att ha många material att välja mellan. Vi särskiljer minst 10 typer av biologiskt nedbrytbar plast:

Polyhydroxialkanoater (PHA)

Polymjölksyra (PLA)

Stärkelseblandningar

Plast baserad på cellulosa

Polymerkompositer baserade på lignin

Polyglykolsyra (PGA)

Polykaprolakton (PCL)

Poly (vinylalkohol) (PVA, PVOH)

Polybutylenadipattereftalat (PBAT)
bioplaster

Hur länge sönderfaller biologiskt nedbrytbar plast?

Vissa biologiskt nedbrytbara plaster bryts ner snabbare än andra. Nyckeln är inte bara typen av material, utan även miljöförhållandena kring materialet. Tiden det tar för plast att brytas ned beror på vilken typ av plast och var produkten hamnar – ibland är det centrala elementet temperatur, och andra gånger förekomsten av mikroorganismer.

Biologiskt nedbrytbar plast kan bara brytas ned om vissa väderförhållanden uppfylls. Annars kan dessa material gå sönder i mikroskopiska bitar (t.ex. i havet) och förorena miljön med mikroplast.
Vilka industrier använder biologiskt nedbrytbar plast?

För att allt detta inte ska låta så teoretiskt är det värt att nämna specifika industrier och produkter som ofta är gjorda av biologiskt nedbrytbar plast.

Tillhör dem:

förpackning

flaskor

plastpåsar

soppåsar och organiskt avfall

trädgårds- och jordbruksfilmer

bestick, koppar och engångstallrikar

matbehållare

jordbruksredskap

blomkrukor

leksaker

pennor

tekniska engångstyger

medicinska förnödenheter (t.ex. kirurgiska suturer)

och många andra.

Oftast används biologiskt nedbrytbar plast av förpacknings-, medicin-, jordbruks-, leksaks- och textilindustrin. Utbudet av biologiskt nedbrytbara plastprodukter utökas konsekvent, men de används oftast för att tillverka engångsprodukter.
Vilka är fördelarna med att använda biologiskt nedbrytbar plast?

De produkter som erhålls på detta sätt är inte skadliga för naturen och mycket ofta kan de möta konsumenternas krav på samma sätt som produkter tillverkade av traditionell plast. Dessutom är det mycket svårt att vid första anblicken känna igen om en viss produkt är gjord av biologiskt nedbrytbar plast. Det är därför till exempel förpackningar av dessa plaster är märkta med ett särskilt biologiskt nedbrytbarhetscertifikat. En sådan certifiering kan ge företaget en bättre uppfattning om varumärket hos konsumenterna och direkt bidra till att öka försäljningen. Det har varit känt sedan länge att det ekologiska förhållningssättet och enkla avyttringen är de värderingar som kunderna alltmer följer när de handlar. Liksom traditionell plast kan biologiskt nedbrytbar plast bearbetas med alla plastbearbetningstekniker, t.ex. termoformning , plastextrudering eller genom injektion .
Vilka är nackdelarna med att använda biologiskt nedbrytbar plast?

Biologiskt nedbrytbar plast har en viktig nackdel för företagare – de är fortfarande dyrare än motsvarande plaster gjorda av råolja. Det kan dock konstateras att priset på biologiskt nedbrytbara material sjunker år för år och det är möjligt att snart kommer priset på båda plasttyperna att vara lika.
Och om inte biologiskt nedbrytbar plast – vad då?

Biologisk nedbrytbarhet är inte alltid och inte önskvärd i alla branscher. Därför har vi, trots många fördelar, inte alltid möjligheten att använda biologiskt nedbrytbara förpackningar eller andra produkter tillverkade av dessa material. Vilken annan ekologisk syn på plast ska man ta för att minska deras negativa påverkan på miljön? Ett alternativ är att återvinna traditionell plast . Det är värt att nämna här omgranulat, det vill säga material som har malts och är redo för återanvändning. Tack vare detta kan du kompromissa – få ett ekologiskt och samtidigt ekonomiskt material.
Sammanfattning

Biologiskt nedbrytbar plast kan minska mängden plastavfall om de kasseras enligt deras egenskaper. Det viktigaste är att se till din produkt som en helhet när du väljer ett material för tillverkning av förpackningar eller plastdelar och välja ett material som är hållbart inte bara med tanke på miljön, utan även applikationen, affärsbehoven och konsumenternas krav.

Kontakta oss gärna för mer diskussioner:

Om oss – bioplaster.se

Formsprutning av bioplaster / biomaterial – jij-plast

http://jij-plast.se/vara-tjanster/formsprutning/

Biologiskt nedbrytbar plast meningsfullt? Vi formsprutar bioplast

Diverse länkar för mer info:

Nordisk bioplastförening (nordiskbioplastforening.se)

Ibland är plast ett smartare alternativ – jij-plast

POLICYS FÖR BIOPLAST -Ett ramverk för hållbar industriell tillväxt i EU

Faktablad – European Bioplastics

Nordisk Bioplastförening – jij-plast

Single-use plastics (europa.eu)

Bioplaster – Svensk Plastindustriförening SPIF

Postconsumer:

JIJ-Plast AB blir grönare med återvunnen postconsumer PP – jij-plast